Despre noi

 

          Potrivit documentelor, PNR s-a infiintat pe 01 iunie 1990, fiind astfel prima organizatie patronala din Romania.

          Aparitia, impunerea si autodefinirea in sfera vietii economice a structurii patronale, primul si cel mai semnificativ segment de sociatate civila care se nastea in Romania post-decembrista , au fost puternic influentate de starea politica, sociala si economica a vremii, precum si de mentalitatile reziduale ale ideologiei comuniste, care aveau sa persiste indelung timp si cu efecte considerabile.

          Desi mesajul se indrepta intreprinzatorilor privati, al caror aport la PIB avea sa se ridice in scurt timp la peste 60%, decidentii tarii au fost mult timp indiferenti sau chiar ostili la ideea crearii unui cadru institutional in interiorul caruia patronatul si ceilalti parteneri sociali sa-si poate formula opinii in calitate de societate civila.

          In pofida tuturor piedicilor, activitatea organizatiei a fost inceputa in acelasi an cu cel de infiintare – 1990 si a devenit in prezent o organizatie patronala  independenta, reprezentativa la nivel national, care reuneste patroni individuali si federatii patronale din toate ramurile de activitate economica si sociala, avand in prezent filiale judetene in 35 de judete si in Municipiul Bucuresti. Sunt afiliate la PNR Federatia Operatorilor Romani din Transporturi (FORT), Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS), Asociatia Patronala a Producatorilor, Importatorilor si Furnizorilor de Dispozitive Medicale, Federatia Patronilor din Turism s.a.

          Infiintarea PNR a avut ca misiuni principale sustinerea si promovarea unor politici economico-sociale, capabile sa determine dezvoltarea si consolidarea initiativei private in Romania, sa protejeze interesele investitorilor romani, sa contribuie la crearea unui mediu de afaceri concurential si predictibil, pe coordonatele specifice economiei de piata.

          Organizatia este reprezentata in toate structurile de dialog social de la toate nivelurile: national, de ramura, teritorial si de intreprindere. La nivel national este reprezentat in: Consiliul Economic si Socia l; Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ; Comisia Nationala de Indexare ; Institutul National de Statistica; Comisia Nationala de Promovare a Ocuparii Fortei de Munca si in Comisiile de dialog social la nivelul ministerelor. La nivel judetean PNR are reprezentanti in Comisiile de dialog social din cadrul Prefecturilor  in consiliile consultative la nivel judetean ale ITM, in consiliile de conducere ale AJOFM, etc.

          Ca o recunoastere a demersurilor facute in dezvoltarea dialogului social din Romania  Presedintele PNR, dl. Florian Costache, a fost ales si Presedinte al Consiliului Economic si Social, cea mai importanta institutie de dialog social din tara.

          Conform Legii nr. 62/2011 si a Statutului, Patronatul National Roman apara interesele membrilor sai, excluzind traficul de influenta.

          Organizatia ofera membrilor sai:

  • servicii de consultanta , asistenta economica si administrativa;
  • reprezinta interesele patronale in fata institutiilor centrale si locale ale puterii;
  • asistenta juridica, reprezentare in instanta;
  • efectueaza studii de marketing si fezabilitate in interesul membrilor;
  • faciliteaza, prin intermediul organismelor specializate, accesul la credite si ajutoare, cu precadere pentru acei membri care se gasesc la inceputul activitatii lor;
  • organizeaza programe de calificare profesionala pentru someri si pentru alte categorii de persoane, conform Nomenclatorului calificarilor,  toate aceste programe finalizindu-se cu certificate de calificare/absolvire.

          Totodata membrii patronatului pot avea initiative legislative, acestea fiind sustinute de catre organele centrale de conducere, precum si de catre celelalte confederatii patronale care formeaza Alianta Confederatiilor Patronale din Romania – ACPR.

          Inca de la infiintarea sa in anul 1990, organizatia a manifestat o intensa si constanta preocupare pentru calitatea fortei de munca implicandu-se in perfectionarea si eficientizarea programelor de reconversie si in organizarea unor module proprii de formare profesionala. Este – de altfel – singura organizatie patronala care organizeaza programe de calificare, pentru pregatirea personalului din intreprinderile private in calitate de furnizor de formare profesionala, autorizat in conformitate cu O.G.129/2000 republicata.

          Organizatia patronala a implementat in perioada 2006-2007, un proiect cu Phare (programul Phare 2003/005-551) menit sa dezvolte competente integrate pentru ocuparea resurselor umane, in scopul cresterii gradului de ocupabilitate si a mobilitatii profesionale a tinerilor someri care (re)intra pe piata muncii din Bucuresti.

          Deasemenea organizatia a participat in perioada 2010-2013 la elaborarea si implementarea de proiecte strategice finantate din Fondul Social European in cadrul POSDRU 2007-2013 in doua Domenii Majore de Interventie: DMI 3.2 – FORMED Formare pentru servicii medicale imbunatatite si DMI 5.1 – Si tu poti fi antreprenor. Ambele proiecte au avut o valoare cumulata de 9 milioane de euro si s-au desfasurat in mod exemplar, nefiind inregistrata nici o atentionare din partea Autoritatii de Management.

          La initiativa dl. Presedinte Florian Costache se va reuni la Bucuresti Forumul Mondial de Afaceri. Aceasta reuniune se va desfasura la Palatul Parlamentului in perioada 13 – 16 noiembrie 2013.

          La Forum vor participa companii din cele 71 de tari care sunt membre ale Asociatiei Internationale ale Consiilor Economice si Sociale si Institutiilor Similare – AICESIS, asociatie in care Romania ocupa un loc in Consiliul de Administratie. Vor avea loc contacte intre oamenii de afaceri din toata lumea, iar institutiile centrale si locale din tara noastra vor pune la dispozitie participantilor proiecte de investitii in parteneriat public-privat.

          Suntem convinsi ca numai prin asocierea libera a patronilor din Romania se pot determina solutii pentru iesirea din criza si se poate consolida un mediu de afaceri concurential si predictibil.

 

 

                    Presedinte,

                    Florian Costache